ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ! ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤ' ΑΣΤΕΡΙΑ!

Το μονοπάτι προς την αυτογνωσία! Ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της ψυχής...Έλα και εσύ μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, για να φτιάξουμε όλοι μαζί έναν υπέροχο κόσμο!

Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΧΑΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Ιούλ 2022 09:19 
Χωρίς σύνδεση
Αστεροειδής
Αστεροειδής

Εγγραφή: 28 Ιούλ 2022 22:18
Δημοσιεύσεις: 2
Ζούμε μέσα στο βασίλειο της τάξης. Σαν ανθρωπότητα έχουμε καταφέρει πάρα πολλά τους τελευταίους αιώνες και όλα τα οφείλουμε στην οργάνωση και την πρόβλεψη που διέπει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Κάθε τεχνολογική και επιστημονική ανακάλυψη, κάθε ιατρική κατάκτηση, όλες γενικά οι γνώσεις που έχουμε αποκτήσει σχετικά με τον κόσμο που μας περιτριγυρίζει, προέρχονται από την λεπτομερή ανάλυση όλων των στοιχείων της πραγματικότητας και την ένταξή τους σε ένα μηχανιστικό πλαίσιο, όπου τα πάντα είναι δυνατό να εξηγηθούν. Μέσα σε αυτό το μηχανιστικό πλαίσιο έχουν οργανωθεί οι ανθρώπινες κοινωνίες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Κάθε σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από την ιδέα ότι οι άνθρωποι που την αποτελούν, είναι ξεχωριστά άτομα με τις δικές τους βλέψεις και τη δική τους εσωτερική ζωή. Η αντικειμενική διαφοροποίηση του κάθε ανθρώπου από το κοινωνικό σύνολο και τη φύση, κομμάτι των οποίων αποτελεί, μας εισάγει στις έννοιες του ελέγχου και της δύναμης. Ο καθένας προσπαθεί να αποκτήσει έλεγχο πάνω στα στοιχεία του περιβάλλοντος του, αφού έχει μεγαλώσει με την ηθική ότι για να επιβιώσει πρέπει να τα υποτάξει. Παράλληλα ζώντας μέσα σε ένα κόσμο δυνατών, κάθε άνθρωπος αναζητάει συνεχώς την δύναμη, καθώς είναι αυτό που χρειάζεται για να επιβληθεί εναντίον των <<αντιπάλων>> συνανθρώπων του. Έτσι μπαίνουμε στο σκοτεινό μονοπάτι των μηχανιστικά οργανωμένων ανθρώπινων κοινωνιών. Η συνεχής άμετρη και αλόγιστη ανάπτυξη της ανθρώπινης τεχνολογίας, έχει προκαλέσει την καταστροφή μεγάλου μέρους του φυσικού περιβάλλοντος, σε τέτοιο βαθμό που σε μερικά χρόνια να απειλείται η επιβίωση του ανθρώπινου είδους πάνω στη γη. Επιπλέον η προώθηση του ατομικισμού και η θεώρηση κάθε ανθρώπου σαν οντότητα εντελώς ξεκομμένη από τους συνανθρώπους του και από τη φύση, έχει οδηγήσει στη μοναξιά, στην αποξένωση, στη βία, στον απανθρωπισμό και στην απαξίωση κάθε συνεκτικού δεσμού ανάμεσα σε άνθρωπο και άνθρωπο, ανάμεσα σε άνθρωπο και φύση. Η φαινομενική εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, με τον μηχανιστικό τρόπο που γίνεται είναι στην ουσία οπισθοδρόμηση και καταστροφή.

Η θεωρία του χάους μας εισάγει σε μια εντελώς διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Μας διδάσκει ότι αντί να προάγουμε τις έννοιες του ελέγχου και της δύναμης, θα ήταν προτιμότερο να δούμε ότι σαν συστατικά στοιχεία μιας κοινωνίας, βρισκόμαστε σε συνεχή σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ μας, αλλά και με τα άλλα συστήματα της φύσης. Το να αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά συστήματα σαν να είμαστε ξέχωροι από αυτά είναι σαν να εθελοτυφλούμε. Κάθε άτομο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού συνόλου και σαν τέτοιο, ασκεί άμεση επίδραση στα άλλα μέρη. Μια μικρή επίδραση από ένα μόνο άτομο μπορεί, μέσω των αλληλεπιδράσεων, να ενισχυθεί οδηγώντας το κοινωνικό σύστημα σε μια εντελώς χαοτική κίνηση. Στη συνέχεια το κοινωνικό σύστημα θα αυτοοργανωθεί από μόνο του σε μια εντελώς νέα μορφή.

Η αυτοοργάνωση είναι το καινούριο στοιχείο που θέτει η θεωρία του χάους στα κοινωνικά συστήματα. Στη φύση υπάρχουν πολλές κοινωνίες που οργανώνονται με βάση τους την αυτοοργάνωση. Η κοινωνία των τερμιτών είναι ένα παράδειγμα. Οι τερμίτες συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν βρίσκονται σε ομάδες από όταν είναι μεμονωμένα άτομα. Η κατασκευή της φωλιάς στην πρώτη περίπτωση και το ζευγάρωμα στην δεύτερη, γίνεται με τους τερμίτες να ακολουθούν ένα σύνολο χαοτικών κινήσεων και συμπεριφορών. Επίσης οι μέλισσες αυτοοργανώνουν τη ζωή τους κατά ανάλογο τρόπο. Πολλές κοινότητες ιθαγενών της Νοτίου Αμερικής καταφέρνουν χωρίς να είναι οργανωμένες, να φέρουν σε πέρας όλες τις δραστηριότητές τους. Το διαδίκτυο (world wide web) είναι ακόμη μία μορφή κοινωνικής αυτοοργάνωσης υψηλής τεχνολογίας. Το διαδίκτυο δεν ελέγχεται από κανένα. Συντηρείτε από μια ανοιχτή ροή χρηστών που ανταλλάζουν συνεχώς πληροφορίες. Μέσα από τη συνεχή ροή πληροφοριών δημιουργούνται διαρκώς άπειρες μικρο-αυτοοργανώσεις, με τη μορφή αμέτρητων <<forum>> συζητήσεων, όπου πολλοί άνθρωποι μιλάνε για θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα αυτοοργανωμένων κοινωνικών συνόλων, που δημιουργούν τάξη (αυτοοργάνωση) μέσα από τη χαοτική λειτουργία. Αυτό που έχει σημασία όμως να δούμε είναι ότι το χάος δείχνει ένα νέο δρόμο για τα κοινωνικά συστήματα. Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, στηριζόμενες στη δύναμη, τον έλεγχο και τον ανταγωνισμό, έχουν <<κλειστεί στον εαυτό τους>> και τα προβλήματα που δημιουργούν είναι περισσότερα από αυτά που λύνουν. Η θεωρία του χάους δεν έρχεται να καταργήσει τις μηχανιστικές κοινωνίες. Απλά τους δείχνει ένα δρόμο ανανέωσης και εξέλιξης. Ένα δρόμο που περνάει μέσα από την δημιουργικότητα των μελών τους, από τη συνειδητοποίηση ότι οι σχέσεις αλληλεπίδρασης είναι τέτοιες, έτσι ώστε αρκεί <<μια σπίθα για να ανάψει την φωτιά>>. Κρατώντας λοιπόν την τάξη στις οργανωμένες κοινωνίες μας, πρέπει να εισάγουμε το χάος σε αυτές σαν φορέα δημιουργικότητας και αλλαγής.

Γύρω μας υπάρχει μια ενότητα απερίγραπτη. Η φύση, το σύμπαν, ο άνθρωπος και κάθε ζωντανός οργανισμός διαπλέκονται μεταξύ τους με απερίγραπτους τρόπους. Στην αυγή μιας νέας εποχής όπου όλες οι μηχανιστικές προσπάθειες έχουν φτάσει σε τέλμα, η δομική σημασία της θεωρίας του χάους φαντάζει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη. Η αιώνια αγωνία μας να εξηγήσουμε και να κατακτήσουμε τα πάντα είναι άσκοπη. Το χάος θα φροντίζει πάντα ώστε κάποια πληροφορία να μας διαφεύγει. Όμως δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Το μάθημα της θεωρίας του χάους είναι να αγκαλιάσουμε τις αβεβαιότητες που εμφανίζονται μετά από κάθε στροφή και όχι να προσπαθούμε να τις βάλουμε στα δικά μας καλούπια. Πρέπει να παραδειγματιστούμε από την ενότητα που χαρακτηρίζει τη συμπαντική δημιουργία, μέρη τις οποίας αποτελούμε και εμείς οι ίδιοι. Το μέλλον μας βρίσκεται στο να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένα με το ΟΛΟ.

Ακόμα και αυτό το άρθρο που διαβάζεται δεν είναι άλλωστε, παρά μια προσπάθεια να περιγραφτεί μέσα σε λίγες σελίδες το απεριόριστο. Πιστεύω όμως ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι χαοτικοί συνδυασμοί των σκέψεων σας, να λαμβάνουν χώρα…....λέτε να ξεπηδήσει κάτι καινούριο απόψε από το μυαλό σας;;;;ΓΡΑΦΕΙ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ


https://enterstarcircle.blogspot.com/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων :: Επαναφορά μπλοκ

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum