ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ! ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤ' ΑΣΤΕΡΙΑ!

Το μονοπάτι προς την αυτογνωσία! Ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της ψυχής...Έλα και εσύ μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, για να φτιάξουμε όλοι μαζί έναν υπέροχο κόσμο!

Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Η ΛΟΓΙΚΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Μαρ 2011 22:13 
Χωρίς σύνδεση
Συντονιστής
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 13 Ιούλ 2007 04:00
Δημοσιεύσεις: 460
Τοποθεσία: Ουράνια Πεδία
Η ΛΟΓΙΚΗ

Στη φιλοσοφία, λογική (από το ελληνικό λόγος) είναι η ικανότητα ή η διαδικασία μέσω της οποίας οι άνθρωποι κάνουν σκέψεις, ιδιαίτερα αφηρημένους συλλογισμούς υψηλού επιπέδου, καθώς και ο κλάδος της επιστημολογίας ο οποίος ερευνά συστηματικά αυτή τη διαδικασία. Πολλοί διανοητές έχουν μελετήσει τη λογική, και οι διάφορες απόψεις σχετικά με τη φύση της μπορεί να μην είναι συμβατές μεταξύ τους.
Πιο συγκεκριμένα, η λογική αφορά τη συσχέτιση μεταξύ προτάσεων, και ειδικότερα καταφατικών προτάσεων, μιας γλώσσας. Δηλαδή αφορά για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο ένα σύνολο από προτάσεις Α1, Α2 ... Αi μπορεί να υποστηρίζουν μια άλλη πρόταση Β, ή αλλιώς τον τρόπο με τον οποίο η Β είναι αναγκαστική ή πιθανή συνέπεια των Α1, Α2 ... Αi.

Η λογική έχει επίσης οριστεί γενικότερα. Οι Τζωρτζ Λάκοφ (George Lakoff) και Μαρκ Τζόνσον (καθ.) (Mark Johnson), εξηγούν τη λογική και το εύρος της ως εξής:

Η λογική δεν περιλαμβάνει μόνο την δυνατότητά μας για λογικό συλλογισμό, αλλά επίσης την ικανότητα που έχουμε να διεξάγουμε έρευνα, να λύνουμε προβλήματα, να εκτιμούμε, να κριτικάρουμε, να αποφασίζουμε για το πώς θα πράξουμε και να φτάνουμε σε μια κατανόηση του εαυτού μας, των άλλων ανθρώπων και του κόσμου. (Λάκοφ και Τζόνσον 1999, σελ. 3-4).

(Απόσπασμα από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Η Λογική του συναισθήματος ή συναισθηματική ευφυΐα...

(Από το http://www.metron-ariston.gr/dikaio_anagkis-3.html)

Παρατήρησα ότι όταν, η κοινή Λογική λέει άλλα και ακολουθείς το συναίσθημά σου, η Λογική λαθεύει.

Η πλάνη αυτή του Λογικού οφείλεται στους καλούμενους αστάθμητους παράγοντες (τυχαίον) που επηρεάζουν τα δρώμενα ή αλλιώς σε αυτό που λέμε ότι συνωμοτεί το Σύμπαν σε μια άλλη Λογική ενάντια της δική σου.

Εδώ φαίνεται η αδυναμία που φέρει το Λογικό του ανθρώπου όπου δεν μπορεί αυτοτελώς να δώσει πορεία στην ύλη (στα σώματα).

Αυτή την Λογική του Σύμπαντος, βαφτίζω Λογική του συναισθήματος, δρα δε αντίθετα με την Λογική του σκεπτόμενου ανθρώπου.

Αυτή η Λογική έχει καλλιεργηθεί από τον σύγχρονο σκεπτόμενο άνθρωπο εξαιτίας του έντονου ρυθμού της ζωής του και εκτιμώ ότι είναι ισχυρότερη της τετράγωνης κοινώς, Λογικής.

Τελευταίες μελέτες προσπαθούν να αποδείξουν την σχέση της καρδιάς με την μνήμη. Δηλαδή υποστηρίζεται σθεναρά από ερευνητές ότι η καρδιά μας διαθέτει μνήμη μέσω της οποίας γίνεται καταγραφή συναισθημάτων. Η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη των πολύπλοκων νευρώνων που διαθέτει η καρδιά μας. Υποστηρίζουν τέλος, ότι αυτή η μνήμη καταγράφει ταχύτερα από ότι καταγράφει ο εγκέφαλος μας.

Ίσως αυτή η πιθανή λειτουργία της καρδιάς να πλημμυρίζει ή καλύτερα να επισκιάζει το Λογικό του εγκεφάλου δρώντας στην διάθεση του σώματος. Εξού και οι λαϊκές ρήσεις αυτός σκέφτεται με την καρδιά ή αυτός έχει μεγάλη καρδιά ή μου πάγωσες ή μου ράγισες την καρδιά κ.α.

Είναι δε ευρέως διαδεδομένη στους χώρους του παραλόγου και των ψυχικά ασθενών ανθρώπων. Μήπως είναι σημάδι των καιρών μας (παράλογη εποχή) που δρούμε όλο και πιο πολύ με αυτή την Λογική (του Συναισθήματος) σήμερα; Δηλαδή μήπως η καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου εξελίσσεται για να αντικαταστήσει τον εγκέφαλο ή καλύτερα να συναποφασίζει με τον εγκέφαλο.

Είναι η καρδιά ένα σύμπλεγμα
ψυχή, μυαλό και αίμα
για αυτό μπερδεύει συνεχώς
την αλήθεια με το ψέμα.
(Μαρία Καλογεράκη, συγγραφέας).

Οι αρχαίοι υμών φιλόσοφοι πρόγονοι μας όντας θεμελιωτές του ορθολογισμού πάγωναν το συναίσθημα τους επιδιώκοντας το:

περ. 625 - 587 π.χ.

*MH ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ ΛΥΠΟΥ*. Να μη λυπάσαι για το κάθε τι. (Περίανδρος από Κόρινθο).

Θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο την ψυχή από την ταραχή και τη φθορά του έντονου συναισθήματος.

Μήπως τελικά σήμερα είναι η αρχή της εποχής του παραλόγου ή του Λογικού σε διαφορετικά σταθερά; (Δείκτης).

<<η Λογική αίσθηση της ψυχής<<

<<επιστροφή στην σελίδα δίκαιο ανάγκης(2)<<

<<επιστροφή στην αρχική σελίδα δίκαιο ανάγκης<<

_________________
space heart Εικόνα (Ιωάννα)
Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν, όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου, δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν ποτέ δεν ήσαν δικοί μας και όμοιοί μας...!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Η ΛΟΓΙΚΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 15 Μαρ 2011 02:30 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 12 Ιούλ 2007 18:20
Δημοσιεύσεις: 2239
Τοποθεσία: Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα
Γεια σας αγαπητοί μου φίλοι

Βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον στη σελίδα, http://www.eros-erotas.gr/%CE%B5%CF%81% ... %BA%CE%B7/ και σας το παραθέτω!

Έρωτας και λογική… Υπάρχουν… Συνυπάρχουν ο έρωτας και η λογική; Μάλλον η πιο σωστή ερώτηση είναι: Μπορούν να υπάρξουν μαζί; Υπάρχει έρωτας με λογική;

Ναι θα απαντήσει κάποιος, υπάρχει ο υπολογιστικός έρωτας, υπάρχει ο συγκρατημένος έρωτας, που βάζει κάτω μπλοκάκια και αριθμομηχανές, προσθέτει από εδώ, αφαιρεί από εκεί και έρχεται και βγάζει ένα τελικό αποτέλεσμα.. Είναι αυτό έρωτας; Μπορεί ο έρωτας να είναι συγκρατημένος και υπολογιστικός;

Μήπως εν τέλει σε αυτό το θέμα τείνουμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Ο έρωτας είναι συναίσθημα, μας μιλά από την καρδιά και την ψυχή. Η λογική στέκει πιο ψηλά, πιο αγέρωχη, πιο υπεράνω. Η λογική μπαίνει σε καλούπια, υπακούει σε νόμους, κοινωνικά κατεστημένα και επιταγές, ακόμα και εντολές. Η λογική μας βάζει να προγραμματίζουμε, να δρομολογούμε καταστάσεις να στεκόμαστε σε πράγματα που δεν έχουν και τόσο νόημα επί της ουσίας. Μπορεί να υπολογίσει κανείς ποιον θα ερωτευτεί, πότε και γιατί; Η λογική είναι θετή, ο έρωτας ξαφνικός… συνήθως οι άνθρωποι που προσπαθούν να βάλουν τη λογική μπροστά από το συναίσθημα περιχαρακώνουν τον εαυτό τους πίσω από ψηλά τείχη, και προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αξία του έρωτα… ποιος όμως μπορεί να εξοστρακίσει το συναίσθημα από τη ζωή του και να είναι ευτυχισμένος;

Ερωτας και Λογική = Καρδιά και Σκέψη

Ο έρωτας είναι καρδιά, ενώ η λογική είναι σκέψη… ανόμοια πράγματα δηλαδή, μη μετρήσιμα, μη συγκρίσιμα. Η λογική υποθάλπει τη χλιαρότητα, και ο έρωτας δεν μπορεί να έχει σχέση με την χλιαρότητα.. ο έρωτας πρέπει να είναι πάθος, να μας οδηγεί να χάνουμε το χρόνο, να μη μας νοιάζουν οι ώρες που περνούν… ο έρωτας είναι κύμα, σαν αυτό που σκάει στα βράχια και όποιος τύχει να είναι εκεί γίνεται μούσκεμα.. ακόμα και αν είναι ντυμένος από πάνω ως κάτω… « απ’ τα κουμπάκια ανάμεσα ο έρωτας τρυπώνει…». Η ζωή φέρνει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μας εκπλήσσει και αυτό έχει σπάνια να κάνει με τη λογική. Η λογική προσπαθεί να μας θυμίσει τις αποτυχίες μας, τις κακοτοπιές, τα προβλήματα, προσπαθεί να προβλέψει το απρόβλεπτο, να τιθασεύσει το άγριο…

Η Τέχνη είναι γεμάτη παραδείγματα έρωτα δίχως λογική, ή για να είμαστε πιο σαφείς, γεμάτη παραδείγματα έρωτα.. απλά και μόνο έρωτα. Από την περίπτωση του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, της Έντα Γκάμπλερ, ως τη Φαίδρα και τον Ιππόλυτο.

Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που θα πουν ότι έρωτας δίχως λογική είναι σαν να παίζει κανείς ένα παιχνίδι στα τυφλά, ότι το πάθος δεν είναι καλός σύμβουλος, ότι η λογική μπορεί να μας επιτρέψει να σώσουμε τον εαυτό μας από τον πόνο και τη δυστυχία. Εδώ ταιριάζει αυτό που έγραψε ο D. Thorreau… “‘Πήγα στο δάσος να ρουφήξω το μεδούλι της ζωής. ν’ αποδιώξω από πάνω μου ό,τι δεν είναι ζωή, ώστε όταν πεθάνω να μη συνειδητοποιήσω ότι δεν έζησα ‘.. η λογική κοιτά τον έρωτα υποτιμητικά, και αυτό είναι κάτι που δεν αξίζει σε κανένα συναίσθημα.

Τελικά έρωτας και λογική δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν. Εξάλλου μας το λέει και ο Πλούταρχος με το τραγούδι του “Δεν είναι ο έρωτας παιδί της λογικής”.

_________________
Μάρω Ιωαννίδου
Αστρολόγος, καρμική ερευνήτρια
Εικόνα

Ο Πολεμιστής πρέπει να δέχεται τη μοίρα του με ταπεινότητα. Η πρόκληση για αυτόν είναι πόσο μακριά μπορεί να προχωρήσει και πόσο άψογος μπορεί να είναι. Αν συναντήσει αβάστακτες ταλαιπωρίες και πόνο στο μονοπάτι του, κλαίει, αλλά όλα τα δάκρυά του μαζί δεν είναι σε θέση να μετακινήσουν τη γραμμή του πεπρωμένου του...


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Η ΛΟΓΙΚΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 15 Μαρ 2011 02:34 
Χωρίς σύνδεση
Συντονιστής
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 13 Ιούλ 2007 04:00
Δημοσιεύσεις: 460
Τοποθεσία: Ουράνια Πεδία
Έχετε σκεφθεί ποτέ καλοί μου φίλοι ότι και η καρδιά διαθέτει την δική της "λογική";

Και η λογική αυτή, έρχεται πιο κοντά στην "λογική" του Σύμπαντος;;;

Όταν ακούς την καρδιά σου... πιστεύω ότι βγαίνεις πάντα... κερδισμένος!!!!

Γιατί στο Σύμπαν επικρατεί πάντοτε... Αγάπη....!


Εικόνα

_________________
space heart Εικόνα (Ιωάννα)
Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν, όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου, δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν ποτέ δεν ήσαν δικοί μας και όμοιοί μας...!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων :: Επαναφορά μπλοκ

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum